[CSأ–ND  A  LELKE  MINDENNEK  Irta: Solymosi Pأ©ter ]

Solymosi Péter: Új magyar zászlóterv


Magyarazat szín- és számkombinációhoz:

Új színekkel szeretnénk felfrissíteni a világhoz amúgy eléggé egyrétűen szegényes középeurópai lelki hozzáállást. A koronás címer és a háromszín maradi, nacionalista mozgalmak eredménye, idejétmúlt korok eszmeiségében kelt kényszerképzetek. Ezektől szeretnénk megóvni jövendő nemzedékeinket.

Új zászlónk fő színe a narancs, de nem politikai okok miatt. A narancs kellemes szín, és mint gyümölcs finom. Legelőször a Karib szigetek jutnak eszünkbe, és felvetjük a karib-magyar kulturális kapcsolatok fontosságát. Magyarországon tettek probálkozást a narancs meghonosítására, s ez a szín jelképezné a hosszú korok történelmi abszurditását, de e mellett tovább lépne egy újabb jelentéssel, a nap és a napfény gondolatot megfogalmazva.

A középső zöld csík - élénkzöld - és a világoskék négyzet leginkább mint absztrakt kompozíciós elemek illeszkednek bele a tervbe. Fontos formailag is kibillenteni az amúgy majd teljesen megszokottá váló látványt. Legyen min elgondolkodni - ezen a vizuális elemen - az állandó zászlófelhúzásokon, unalmas ünnepségeken. Itt is kihasználjuk a formai elemek vizuális intelligenciára s ezzel együtt a tudatra való nevelő hatását.

A vilagosbarna jelképezné a természetet. Ez persze lehetne okkersárga is, de a kompoziciós zöld fővonallal a vilagosbarna jobban működik. Valójában olyan festékkel kell színezni az anyagot ami többszöri mosás után okkeresre fakul, de foltokban megmaradna barnának. Ez úgy nézne ki, mint egy éttermi abrosz kávéfoltosan. A termeszet barna, mert a fák, a termőföld barna, és a termeszetről tudjuk, ha túl sok vagy túl kevés van belőle az nem jó, de ott van rögtön az ibolya, amitől fellelegzik a zászló.

Az ibolya a levegőt, a teret, s a kék négyzettel az értelem tisztatságát igyekezne szimbolizálni, és a tudatba helyezni. Itt valójában Vaszilij Kandijszkijra emlékezünk, aki ugyan nem volt magyar, de szellemiségét a legmagasabb és legtisztább szférába dolgozta fel, s mint követendő egyetemes példát szeretnénk megörökíteni. Ezzel egyszersmind túlléptünk a személyeskedő nacionalista örökségen, tekintettel az új korok globális valóságára.

A narancs bal felső sarkában - vagy ha függőlegesen nézzük, a jobb felső sarokban - rózsaszín alapon piros-sárga pöttyök, a háttérben egy kilencessel és hatossal. Ennek az elemnek is több feladatot szánunk. Az első a már említett "gondolkodjon el rajta, aki nézi" szándék mellett sokkal kimondottabb, direktebb üzenete van. Kezdjük a hatvankilencessel. A zászló fejjel lefelé nézve is ugyanazt mutatja, szélben lobogva pedig nyolcasnak is láthatjuk, amiből a magyarok 896-os (bocsánat, 895-os) bevonulására és a "majd amit belelátunk évszamot a kivonulásra" emlékezünk. Solymosi: "Itt nagyon sokat meditáltam a harmas és a kilences számok között. A hármas szám érdekes, mert sok-sok dolgot lehet belelátni, mint pl. női melleket, dombokat, madarakat, de a túl konkrét és absztrakt jelentéseiből valószínű nagyon sok vita fakadhatna. Végülis a "trikolor" elképzelés felcseréléséről van itt szó. A kilences jobb, mert az sokkal "mosolygósabb" és zártsága ellenére nyitott is, míg a hármas nyitottsága mellett csak görbe. A kilences (vagy a hatos) azért is szellemesebb, mert az amúgy a hármas kétszerese avagy önmagában is négyzete, és a négyzet geometriailag egy téglalap, ami pedig a zászló formája."

A zászló színvakság teszt színeire természetesen lehetne variációkat felhozni, mert nem a színen helyezkedik el a lényeg. Ha pl. sárga alapon zöld-kék pöttyöket rakunk, az ugyanúgy működne szemantikailag. Tehát nem a színt és nem a vakságot hangsúlyozzuk, hanem ami közte van. Itt ismét szeretnénk túllépni a jelentesek konkrét akadályain. Egy adott forma megfogalmaz valamit, de mint formai kövület már elnyomja az adott dolog értelmét.Felkérnénk egy zeneszerzőt, egy költőt, hogy írják meg az új magyar himnuszt, ami most van, lejáratott. A jelenlegi magyar himnusz a német himnusz melódiájának lassított változata. Süket aki nem hallja ki... Szorgalmaznánk a zászló hasznalatát az athéni és pekingi olimpiai játékokon. Mi lennénk a legnagyobbak!

Back to top